Bojnický zámok

29. apríla 2012, robertko, Nezaradené

Na kraji Prievidze pri odbočení doľava, by ste smerovali presne na Bojnice, kde už by ste pred sebou videli rozprestierať sa nádherný Bojnický zámok.

Ten patrí medzi najnavštevovanejšie kultúrnohistorické pamiatky Slovenska. Mimoriadne príťažlivý je najmä atraktívny romantický vzhľad stavby. Snáď aj vďaka vzhľadu sa tu koná množstvo svadobných obradov. Na mieste dnešného zámku stál už v 12. storočí stredoveký hrad. Bol vybudovaný na veľkej travertínovej kope. Prepadnutý kráter uprostred kopy bol upravený na hradnú studňu. V jej okolí sa v podzemných priestoroch dnešného zámku nachádza jaskyňa s jazierkami.

Boli sme na dennej prehliadka Zámku. Trvalo to približne 75 minút a cena je 5,7 Euro pre dospelého a 2,9 Euro pre deti. Pri prehliadke sa pozriete do všetkých podlaží av tom najvyššom sa môžete kochať výhľadmi do všetkých strán, aby ste následne zostúpili až do podzemných jaskýň zámku.

Konajú sa tu však tiež nočné prehliadky hradu a mnohé kultúrne vystúpenia. Exteriéry zámku slúžili v minulosti filmárom ako kulisa pre mnohé známe rozprávky. Ani sa nedivím, je to tam nádherné. Jednou z nich je napríklad Šialene smutná princezná. V susedstve zámku sa nachádza zoologická záhrada, či upravený park.

Jasné, obchodníci 🙂 Naokolo bol celý rad stánkov ponúkajúcich najmä sortiment s kúpeľnými oplátkami, klobásami a občerstvením. Pohľadnice sa nám však podarilo kúpiť až u neďalekého kúpaliska Čajka, ktoré ešte nebolo otvorené. Tento víkend sa tam konal medzinárodný festival duchov a strašidiel, a námestie pod Bojnickým zámkom je úplne novučičké. Krásny deň, krásne prostredie. Potom už len vináreň, príjemný večerný pokec a penzión.