Kostol sv. Juraja

28. apríla 2012, robertko, Nezaradené

Najlepší výletný deň je sobota. Pracovný a školský:-), týždeň za nami, víkend pred nami. Tentokrát sme sa rozhodli pre výlet do Kostolian pod Tríbečom, pozrieť najstarší kostolík na Slovensku, spraviť si túru na hrad Gýmeš a zastaviť sa na zmrzlinu vo vynikajúcej zmrzlinárni na Jelenci.
Kostolík sme našli velmi lahko, kostoly sú vždy na vyvýšenom mieste. Ku kostolu sv. Juraja vedie dlhé schodište, ktoré začína pri prameni pitnej vody. Kostolík bol, samozrejme, zavretý a opeť sme mali šťastie. Práve v čase našej návštevy prišla vyzdobiť kostol čerstvými kvetmi milá pani ochotne súhlasiaca s našou prosbou pozrieť si ho zvnútra.
informačná tabula pred kostolíkom hlása:

KOSTOL SV. JURAJA S CINTORÍNOM

Pravdepodobne najstaršia stojaca sakrálna architektúra na Slovensku. Prvú stavebnú predrománsku fázu tvoril jednoloďový kostolík s nepravidelnou štvoruholníkovou svätyňou. V pol. 13. st. rozšírený o novú loď s emporou a vežou. Jedinečný mariánsky cyklus fresiek z 11 st. Románska krstiteľnica. Cintorín z 11. – 18. st. s náhrobnými kameňmi (11.-14 st.).

Žial, nejaký pako zakázal vo vnútri fotiť, zákaz je pripevnený rovno oproti vchodovým dverám, a nedal ani možnosť fotiť za poplatok, preto fotky slovanských fresiek a kamennej krstitelnice nemáme.