Založ si blog

potulky Kežmarkom

Ráno sme sa zobudili do daždivého rána. Čoskoro sa však začalo vyjasňovať, takže sme vyrazili po ceste I/67 cez Spišskú Belu do Kežmarku. Parkovanie v centre Kežmarku s viac ako 17 tisíc obyvateľmi je spoplatnené. Bezplatne je možné parkovať v blízkosti pošty neďaleko ulice M.Lányho, ktorá je od centra mesta vzdialená 5 minút chôdze. Mesto vzniku roku 1269 spojením slovanských a nemeckých  osád. V 15. storočí sa stal kráľovským slobodným mestom. Už v minulosti bol Kežmarok veľmi živým mestom. V 15. až 19. storočí tu existovalo až 40 remeselníckych cechov.
Za pozornosť stojí Bazilika sv. Kríža, ktorá patrí svojimi rozmermi medzi najväčšie na Spiši. Vedľa kostola sa nachádza zvonica, ktorá je považovaná za najstaršie na slovensku. Tým, čo by si žiadny návštevník nemal rozhodne nechať ujsť, je drevený artikulárny kostol z roku 1717. Unikátny sakrálna stavba bola postavená v priebehu jediného roka iba z dreva bez použitia jediného kúska kovu. Drevený je aj jeho interiér s prekrásnymi maľbami a cennými organom. Vstupné vo výške 2 € pre dospelého a 1 € pre dieťa platí aj do susedného novšieho evanjelického kostola z roku 1898 v tureckom štýle. Najmä drevený artikulárny kostol rozhodne stojí za návštevu.

Centrum mesta tvorí Hlavné námestie, blízko ktorého sa nachádza Kežmarský hrad. Ten bol postavený v roku 1462 ako mestská pevnosť. Medzi hradom a mestom vládlo dlhé neutíchajúci nepriateľstvo. Z tohto dôvodu sa mohutné opevnenie hradu nachádza aj zo strany mesta. Na dennom poriadku tak boli pouličné boje a rabovanie. Až v roku 1720 sa Kežmarčania dočkali víťazstva. Hrad však nedobyli, ale radšej ho kúpili. Dnes je v hrade umiestnené múzeum venované histórii hradu i mesta. Za pozornosť stojí tiež Starý trh, ktorý nájdeme hneď vedľa hradu. Základy tu stojacich domov totiž pochádzajú zo 13. storočia a sú považované za najstaršie v Kežmarku.

Long-Life servis – Nové podvody automobiliek

28.01.2013

Nie je tomu tak dávno, čo sa od určitých rokov začali hromadne vyrábať a predávať automobily s tzv. Long-Life olejovým servisom.. Automobilky sa na oko snažia vzbudiť v potenciálnom zákazníkovi dôveru, že auto, ktoré si od nich kúpia bude ľahšie na peňaženku. Bude „také úžasné“, že mu bude stačiť meniť olej namiesto raz za 10 000km na 30-40 000km. [...]

Kozmetika

15.11.2012

Kozmetika je staranie sa o zachovanie vonkajšej krásy respektíve odstránenie jej nedostatkov. Kozmetika využíva veľa vedeckých poznatkov získaných skúmaním ľudí. Ide najmä o pokožku a vlasy Najlepšie prostriedky na starostlivosť o pokožku sú napríklad telové krémy, šampóny a kondicionéry. Tieto výrobky majú v ponuke skoro všetky obchody no nie každý má všetky [...]

piatoček v Dobšinskej Ľadovej

29.04.2012

Presne predvčerom to bolo, keď som sa zastavil na návšteve u kamaráta v Poprade, ktorého som videl naposledy asi tak pred siedmymi rokmi. Spoznali sme sa na zahraničnej praxi ešte ako študenti na hotelovej akadémií. Došiel som k nemu, hodili sme reč, a keďže bol pracovný deň a on mal rôzne vybavovačky, ja som sa rozhodol navštíviť niečo z okolia, aby tento deň a táto [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 40874x
Priemerná čítanosť článkov: 1277x

Autor blogu

Kategórie