Založ si blog

Bojnický zámok

Na kraji Prievidze pri odbočení doľava, by ste smerovali presne na Bojnice, kde už by ste pred sebou videli rozprestierať sa nádherný Bojnický zámok.

Ten patrí medzi najnavštevovanejšie kultúrnohistorické pamiatky Slovenska. Mimoriadne príťažlivý je najmä atraktívny romantický vzhľad stavby. Snáď aj vďaka vzhľadu sa tu koná množstvo svadobných obradov. Na mieste dnešného zámku stál už v 12. storočí stredoveký hrad. Bol vybudovaný na veľkej travertínovej kope. Prepadnutý kráter uprostred kopy bol upravený na hradnú studňu. V jej okolí sa v podzemných priestoroch dnešného zámku nachádza jaskyňa s jazierkami.

Boli sme na dennej prehliadka Zámku. Trvalo to približne 75 minút a cena je 5,7 Euro pre dospelého a 2,9 Euro pre deti. Pri prehliadke sa pozriete do všetkých podlaží av tom najvyššom sa môžete kochať výhľadmi do všetkých strán, aby ste následne zostúpili až do podzemných jaskýň zámku.

Konajú sa tu však tiež nočné prehliadky hradu a mnohé kultúrne vystúpenia. Exteriéry zámku slúžili v minulosti filmárom ako kulisa pre mnohé známe rozprávky. Ani sa nedivím, je to tam nádherné. Jednou z nich je napríklad Šialene smutná princezná. V susedstve zámku sa nachádza zoologická záhrada, či upravený park.

Jasné, obchodníci 🙂 Naokolo bol celý rad stánkov ponúkajúcich najmä sortiment s kúpeľnými oplátkami, klobásami a občerstvením. Pohľadnice sa nám však podarilo kúpiť až u neďalekého kúpaliska Čajka, ktoré ešte nebolo otvorené. Tento víkend sa tam konal medzinárodný festival duchov a strašidiel, a námestie pod Bojnickým zámkom je úplne novučičké. Krásny deň, krásne prostredie. Potom už len vináreň, príjemný večerný pokec a penzión.

Long-Life servis – Nové podvody automobiliek

28.01.2013

Nie je tomu tak dávno, čo sa od určitých rokov začali hromadne vyrábať a predávať automobily s tzv. Long-Life olejovým servisom.. Automobilky sa na oko snažia vzbudiť v potenciálnom zákazníkovi dôveru, že auto, ktoré si od nich kúpia bude ľahšie na peňaženku. Bude „také úžasné“, že mu bude stačiť meniť olej namiesto raz za 10 000km na 30-40 000km. [...]

Kozmetika

15.11.2012

Kozmetika je staranie sa o zachovanie vonkajšej krásy respektíve odstránenie jej nedostatkov. Kozmetika využíva veľa vedeckých poznatkov získaných skúmaním ľudí. Ide najmä o pokožku a vlasy Najlepšie prostriedky na starostlivosť o pokožku sú napríklad telové krémy, šampóny a kondicionéry. Tieto výrobky majú v ponuke skoro všetky obchody no nie každý má všetky [...]

piatoček v Dobšinskej Ľadovej

29.04.2012

Presne predvčerom to bolo, keď som sa zastavil na návšteve u kamaráta v Poprade, ktorého som videl naposledy asi tak pred siedmymi rokmi. Spoznali sme sa na zahraničnej praxi ešte ako študenti na hotelovej akadémií. Došiel som k nemu, hodili sme reč, a keďže bol pracovný deň a on mal rôzne vybavovačky, ja som sa rozhodol navštíviť niečo z okolia, aby tento deň a táto [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 40743x
Priemerná čítanosť článkov: 1273x

Autor blogu

Kategórie