Založ si blog

Nitra

Žiadne zrúcaniny, žiadne časté zmeny majitelov, ako u večšiny iných hradov. Nitriansky hrad patrí už celé stráročia jedinému majitelovi, Katolíckej cirkvi. Na hrade, v biskupskom paláci, sídli biskupský úrad, v katedrále sa slúžia omše. Nie sú tu múzeá, sprievodcovia, ani stánky s občerstvením. Žiadna komercia, snáď až na malý obchod so suvenírmi. Má to aj výhodu, neplatíte vstupné. Vstup na hrad, na ktorom môžete pokojne stretnúť kňazov, mníšky a seminaristov, je úplne zdarma.

V posledných rokoch došlo k dohode medzi mestom a Katolíckou cirkvou. Mesto začalo investovať do hradu peniaze zo svojho rozpočtu a v mieste archeologického výskumu, vo výkope pod hradbami vznikajú kazematy. Prehliadka v lete bola so sprievodom a zatial, tiež zdarma.
Zaujímavá je tiež prechádzka zalesneným hradným kopcom, alebo čarovnými uličkami v podhradí, kde okrem iného nájdete aj Kanociký dom, ktorý drží na svojich pleciach známy Corgoň.

Long-Life servis – Nové podvody automobiliek

28.01.2013

Nie je tomu tak dávno, čo sa od určitých rokov začali hromadne vyrábať a predávať automobily s tzv. Long-Life olejovým servisom.. Automobilky sa na oko snažia vzbudiť v potenciálnom zákazníkovi dôveru, že auto, ktoré si od nich kúpia bude ľahšie na peňaženku. Bude „také úžasné“, že mu bude stačiť meniť olej namiesto raz za 10 000km na 30-40 000km. [...]

Kozmetika

15.11.2012

Kozmetika je staranie sa o zachovanie vonkajšej krásy respektíve odstránenie jej nedostatkov. Kozmetika využíva veľa vedeckých poznatkov získaných skúmaním ľudí. Ide najmä o pokožku a vlasy Najlepšie prostriedky na starostlivosť o pokožku sú napríklad telové krémy, šampóny a kondicionéry. Tieto výrobky majú v ponuke skoro všetky obchody no nie každý má všetky [...]

piatoček v Dobšinskej Ľadovej

29.04.2012

Presne predvčerom to bolo, keď som sa zastavil na návšteve u kamaráta v Poprade, ktorého som videl naposledy asi tak pred siedmymi rokmi. Spoznali sme sa na zahraničnej praxi ešte ako študenti na hotelovej akadémií. Došiel som k nemu, hodili sme reč, a keďže bol pracovný deň a on mal rôzne vybavovačky, ja som sa rozhodol navštíviť niečo z okolia, aby tento deň a táto [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 40790x
Priemerná čítanosť článkov: 1275x

Autor blogu

Kategórie