Založ si blog

Kostol sv. Juraja

Najlepší výletný deň je sobota. Pracovný a školský:-), týždeň za nami, víkend pred nami. Tentokrát sme sa rozhodli pre výlet do Kostolian pod Tríbečom, pozrieť najstarší kostolík na Slovensku, spraviť si túru na hrad Gýmeš a zastaviť sa na zmrzlinu vo vynikajúcej zmrzlinárni na Jelenci.
Kostolík sme našli velmi lahko, kostoly sú vždy na vyvýšenom mieste. Ku kostolu sv. Juraja vedie dlhé schodište, ktoré začína pri prameni pitnej vody. Kostolík bol, samozrejme, zavretý a opeť sme mali šťastie. Práve v čase našej návštevy prišla vyzdobiť kostol čerstvými kvetmi milá pani ochotne súhlasiaca s našou prosbou pozrieť si ho zvnútra.
informačná tabula pred kostolíkom hlása:

KOSTOL SV. JURAJA S CINTORÍNOM

Pravdepodobne najstaršia stojaca sakrálna architektúra na Slovensku. Prvú stavebnú predrománsku fázu tvoril jednoloďový kostolík s nepravidelnou štvoruholníkovou svätyňou. V pol. 13. st. rozšírený o novú loď s emporou a vežou. Jedinečný mariánsky cyklus fresiek z 11 st. Románska krstiteľnica. Cintorín z 11. – 18. st. s náhrobnými kameňmi (11.-14 st.).

Žial, nejaký pako zakázal vo vnútri fotiť, zákaz je pripevnený rovno oproti vchodovým dverám, a nedal ani možnosť fotiť za poplatok, preto fotky slovanských fresiek a kamennej krstitelnice nemáme.

Long-Life servis – Nové podvody automobiliek

28.01.2013

Nie je tomu tak dávno, čo sa od určitých rokov začali hromadne vyrábať a predávať automobily s tzv. Long-Life olejovým servisom.. Automobilky sa na oko snažia vzbudiť v potenciálnom zákazníkovi dôveru, že auto, ktoré si od nich kúpia bude ľahšie na peňaženku. Bude „také úžasné“, že mu bude stačiť meniť olej namiesto raz za 10 000km na 30-40 000km. [...]

Kozmetika

15.11.2012

Kozmetika je staranie sa o zachovanie vonkajšej krásy respektíve odstránenie jej nedostatkov. Kozmetika využíva veľa vedeckých poznatkov získaných skúmaním ľudí. Ide najmä o pokožku a vlasy Najlepšie prostriedky na starostlivosť o pokožku sú napríklad telové krémy, šampóny a kondicionéry. Tieto výrobky majú v ponuke skoro všetky obchody no nie každý má všetky [...]

piatoček v Dobšinskej Ľadovej

29.04.2012

Presne predvčerom to bolo, keď som sa zastavil na návšteve u kamaráta v Poprade, ktorého som videl naposledy asi tak pred siedmymi rokmi. Spoznali sme sa na zahraničnej praxi ešte ako študenti na hotelovej akadémií. Došiel som k nemu, hodili sme reč, a keďže bol pracovný deň a on mal rôzne vybavovačky, ja som sa rozhodol navštíviť niečo z okolia, aby tento deň a táto [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 40871x
Priemerná čítanosť článkov: 1277x

Autor blogu

Kategórie